Spletno stran gostuje moj-splet.si
Prenesi vsebino

Gogatin in božja beseda  Mt 19,16-30

13 Jaz sem rekel: »Ste tudi vi še slepi in si ne zapomnite nič od te­ga, kar vam povem? Ali nisi lani videl bogatega mladeniča? Vprašal Me je, kaj naj stori, da bo dosegel večno življenje. In Jaz sem mu re­kel, naj izpolnjuje zapovedi in ljubi Boga nadvse in bližnjega kakor sa­mega sebe. Tedaj Mi je mladi mož rekel in zagotovil, da je tako rav­nal že od svojih otroških let. Jaz pa sem na to rekel: 'No dobro, če hočeš več, prodaj svoje posestvo, razdeli kupnino med uboge in potem pridi in hodi za Menoj; s tem si boš pripravil velik zaklad v nebesih!' Mladi mož se je takoj razžalostil, obrnil nam je hrbet in odšel svojo pot. Jaz pa sem vam tedaj pripomnil, da bo šla laže kamela skozi šivanki­no uho kakor bogatin v nebesa. Tedaj ste ostrmeli nad tem in meni­li, da bodo tako le izredno redki prišli v nebeško kraljestvo. In Jaz sem vam rekel, da se pri ljudeh zdi nemogoče marsikaj, kar je pri Bogu še zmeraj zlahka mogoče.
14 Tedaj te zadeve niste povsem razumeli; toda zdaj bi vam že mo­rala biti precej razumljivejša. Kaj bi na primer pridobili, če bi tedaj tis­temu mlademu možu začeli prigovarjati, naj kljub temu stori to, kar sem mu svetoval? Popolnoma nič! Več dni bi nam razlagal svoje svet­no modre razloge, zaradi katerih on sam pri najboljši volji za zdaj ne more slediti Mojemu nasvetu in po teh dneh z njim bi stali prav tam kot prvi trenutek našega srečanja. Mi pa smo raje hitro odšli naprej in kmalu našli priložnost, da smo lahko naredili res veliko dobrega. Glejte, tedaj smo tudi hitro otresli prah, ki nam ga je mladi mož očitno pripra­vil, in neovirano smo nadaljevali svojo pot!
15 Tu zunaj v predsobi so sami takšni ljudje, ki so pravzaprav res pošteni in zelo svetno modri, ta lastnost pa jih je tudi naredila svetno zelo bogate; toda za Moj evangelij še zdaleč niso zreli in bodo v tem svetu tudi težko kdaj povsem postali. Zato v prihodnje takšnim ljudem tudi ne oznanjajte Moje besede; pri njih se ne bo ukoreninila in še manj dozorela v dober sad.
16 Ti, Peter, si bogatemu meščanu povedal nekaj krepkih resnic, ta­ko kot bi jih bil vzel iz Mojih ust! In kako so nanj učinkovale? Glej, sploh niso! Zdaj govori tako svobodno in nemoteno s svojim poslov­nim prijateljem, kot da mu ne bi nikoli govoril Mojih besed! On ve, da sem Jaz tu; vsaj radovednost bi ga morala pripeljati k Meni, da bi se hotel z Menoj samim pogovoriti o tem, kar si mu povedal o Meni. Le da je bogatemu možu za vse to toliko mar, kakor za mušico, ki jo po­mendra na poti. Ni mu niti za nas niti za našo zanj nepomembno po­moč, saj je vendar zelo bogat in svetno moder mož - in še zelo veliko jih je njemu podobnih.
17 Glejte, To so prave posvetne svinje, ki rijejo po blatu sveta, zato jim ne mečite Mojih biserov; nič drugega jim ni mar kakor to, ali lah­ko pri kakšni stvari pridobijo kaj materialnega. Zato ti je bogati mož tudi očital, da si zapustil svoj dobičkonosni posel in Mi sledil tako re­koč za prazen nič.
18 Ti ljudje so sicer prav vljudni in se do vsakogar lepo vedejo; to­da vse to je podobno lepemu in ljubkemu zunanjemu blesku groba, ki je na zunaj videti prav spodbuden, notri pa je kljub temu poln mrtvaške trohnobe in kužnega gnusnega smradu. Dokler lahko tak človek mir­no spravi v žep svoj dobiček in ga ne doleti nobena poslovna nesre­ča, bo zmeraj najboljše volje in celo zelo radodaren; če pa ga ob kakšni špekulaciji le enkrat doleti poštena škoda, tedaj si oglej svojega prijaznega moža in začni z njim govoriti o notranjih, duhovnih resnicah; zagotavljam ti, da te bo spodil, še preden boš pošteno odprl usta! In glej, v tem je tudi poglavitni razlog, zakaj sem te poklical sredi tvoje zelo hvalevredne vneme, ker je pri takšnih ljudeh vsaka notranja, duhovna beseda skoraj povsem zaman!

Jakob Lorber
Janezov veliki evangelij
Knjiga 6/59