Spletno stran gostuje moj-splet.si
Prenesi vsebino

Kaj vzbudi ljubezen

13 Da bi pa dobili kakšno koli predstavo o neki stvari, moramo nujno začeti o njej razmišljati in da bi o njej lahko zavzeto razmišljali, jo moramo spoznati za tega vredno; vrednost pa je zmeraj odvisna od ljubezni do neke stvari, ki smo se je polastili.

61. Spoznavna moč ljubezni. Nezadostnost razuma in pameti

1 (Gospod:) "Ljubezen pa je spet posledica vzburjenja notranjega življenja, ko je nanj delovala neka stvar.        
2 Notranje življenje je ljubezen, torej ogenj z vso toploto. Če se ta ogenj hrani z vplivom neke stvari, ki ima sama ogenj v sebi, kot se ogenj na ognjišču hrani z dolaganjem dobrih drv, bo začel živahneje goreti in notranje življenje bo postajalo čedalje toplejše in vneto za stvar, ki je sa­ma vnetljiva. Plameni postanejo gostejši, njihova svetloba svetlejša in du­ša bo kmalu dobila veliko jasnosti o stvari, ki ji je bila prej povsem ne­znana. S tem pa postaja ljubezen do te stvari čedalje večja in večja in stvari ne opustimo več, dokler nam ne postane povsem znana in nam po­stane popolnoma jasno, kaj je z njo in kaj vse vsebuje. To pa se zgodi le, če postaja ljubezen do stvari čedalje večja in močnejša.
3 Če pa neka stvar življenja sploh ne vzburi, ostane le-to hladno in se za še tako znamenito stvar niti najmanj ne zmeni, tako kot tudi pla­men ne obliže tistih lesenih polen, ki ležijo predaleč stran.
4 Človeka mora torej nekaj vzburiti, da se mu o tem zbudijo življenj­sko tople misli. Hladna resnica, ki je svetlikanje daljnih zvezd, nikoli ne more vzburiti notranjega življenja, ker se njegova notranja toplota pri tem ne more povečati, temveč se le zmanjša.

Janko Lorber
Veliki Janezov evangelij
knjiga 5