Spletno stran gostuje moj-splet.si
Prenesi vsebino

68. Ljubezen in potrpljenje, poglavitni človeški odliki

1 Jaz sem rekel: »Ljubezen in potrpljenje sta največji odliki vsega na tem svetu in tudi v večni neskončnosti.

...

8 Prisluhnite priliki: Gospodar vinograda je v svojem vinogradu zaposlil dva delavca in vsakemu obljubil enako, dobro plačilo. In najeta  delavca sta si vinograd razdelila na enaka dela..
9 Eden od delavcev se je hotel pred gospodarjem izkazati kot zelo zavzet in delaven, da bi dobil od njega še dodatno plačilo, delal je brez počitka in miru. Z delom je tudi kmalu končal; toda ob veliki in nepotrpežljivi naglici je bilo delo opravljeno večinoma zelo nemarno in vinograd je gospodarju prinesel le skromen pridelek.
10 Drugi delavec pa si je vzel čas. Pri vsaki trti je tehtno premislil, kako naj jo obdela, da bi gospodarju kar najbolje rodila. Za svojo polovico vinograda je potreboval tudi veliko več časa kakor njegov sodelavec. Toda ko je trta obrodila, je bil njegov del vinograda poln najlepšega grozdja.
11 Ko se je začela trgatev, je gospodar vinograda drugega delavca zelo pohvalil in mu dal še dodatno plačilo, prvemu delavcu, ki je delo opravil preveč hlastno, pa dodatnega plačila ni dal, kajti vinogradu bolj škodil kakor koristil.
12 To si dobro zapomnite, če hočete biti res koristni delavci v mojem človeškem vinogradu življenja.
13 Ljudje so trte, in z vsakim je treba ravnati glede na njegov ustroj in njegovo naravo; delajte torej tako, kakor sem vam zdaj povedal, boste želi dobre sadove in v Mojem kraljestvu prejeli najboljše plačilo.
14 Ljudi poučujte predvsem resnico, in ta jih bo osvobodila vse kar oklepa njihove duše, vi sami pa boste pri tem v svojih srcih začutili in užili radost največje svobode.«

Jakob Lorber
Janezov veliki evangelij
knjiga 10