Spletno stran gostuje moj-splet.si
Prenesi vsebino

Priprava jedi nečistih  živali

4  Kar je čez mero, je za človeka škodljivo. Nezmernost v jedi povzroča želodčne bolezni, nezmernost v pijači pa poleg želodčnih in prsnih slabosti povzroči tudi pohotnost mesa in rodi nečistost vseh vrst in načinov.
5  Zato bodite v vsem zmerni in trezni in boste imeli v zmeraj zdravem telesu tudi zdravo in vedro dušo! Kdor pa pripravlja jed zase in za druge, naj jo pripravi svežo in dobro, tako mu ne bo škodovala! Tudi to si zapomnite poleg mnogo drugega.
6  Jezus reče Petru: «V sili lahko tudi ti kot strog Jud ješ meso vseh živali in ti bo dobro delo; vso hrano, ki jo je človek prisiljen jesti zaradi stiske, Jaz očistim, le da jo je treba jesti še bolj zmerno!«
7  Svinjsko meso je dobro; toda zaklana žival mora zelo dobro izkrvaveti, in potem je treba meso približno sedem dni kvasiti v soli in kisu s timijanom. Nato ga vzemite iz te kvaše, ga z lanenim platnom dobro obrišite in za nekaj tednov obesite v dim dobrega brinovega lesa in zelišč, dokler povsem ne otrdi in se posuši.
8  Če ga hočete uživati, ga prej kuhajte v pol vode in pol vina s timijanom in peteršiljem in tako boste imeli na mizi dobro in zdravo živilo; vendar je treba take živali vedno klati pozimi.
9  Kakor s svinjami je treba ravnati tudi z drugimi nečistimi živalmi, da njihovo meso ob zmernem uživanju ne bo škodovalo ljudem. Kakor z živalmi s kopnega, tako tudi z raznovrstnimi pticami v zraku in mnogovrstnimi živalmi velikih morij!

Jakob Lorber
Veliki Janezov evangelij
knjiga 5  239, 4-9