Spletno stran gostuje moj-splet.si
Prenesi vsebino

PROSTOZIDARJI
7. maj 1870   Skrivnosti življenja 

  Ali morda želite vedeti kaj so danes prostozidarji? Potem samo po­glejte sedanje ceremonije ali obrede krščanske cerkve. Glejte, ti so naravnani samo na izgled in enako je tudi z zdajšnjimi prostozidarji. Njihov poudarek je na praznih obredih in frazah. Ti se samo pretvarjajo, da pomagajo ljudem; kajti dasiravno so bili med njihovimi člani kralji in cesarji in druge pomembne osebnosti, lahko iz njihovega obnašanja vidite, če so jih res tako nadvse zanimale pravice človeštva (1).
  Kar sem nekoč rekel Esenom, namreč naj ne delajo ničesar na skrivaj, temveč naj vse delajo odkrito 
(2), to je potrebno reči tudi tem sedanjim prostozidarjem. Njihovo načelo je predvsem: Enakopravne človeške pravice. Vsi naj bi bili »bratje«. Prav zares, to so tudi bili in so. Toda samo znotraj lože same, zunaj nje se vsa enakopravnost spet konča, in kralj je spet kralj, in siromak v nasprotju z njim ničla, ki mu pomeni samo sredstvo za dosego cilja.
  Ali veste, kakšni naj bi pravzaprav bili prostozidarji? Celo po določi­lih današnje družbe prav nič drugega kot predstavniki izvajanja Moje druge zapovedi ljubezni do bližnjega!
  Kako čudovito in vzvišeno bi bilo, če bi bili v tem smislu vsi prostozi­darji; vendar ne samo na njihovih zborovanjih, temveč tudi skozi svoje celotno življenje, in tako bi Moje Kraljestvo zdaleč največ pridobilo. Toda, dokler ostaja le pri obredih, ki so v glavnem, podobno kot cerkve­ni, prazno razkazovanje, za katerim so sicer skrite veliko višje stvari, pri katerih pa sedanji ljudje, ki prisostvujejo tem obredom, ne vedo ničesar o dejanskem vzroku ter se tudi skoraj nikoli niso po njem ravnali! ­
  To bodite tudi vi prostozidarji, vendar v najbolj plemenitem smislu besede! Pomagajte revnim, ki so vaši bratje. Karkoli delate, delajte od­krito, kakor da bi bilo pred očmi vseh, čeprav delujete na skrivaj, saj za­dostuje, da se vam ni potrebno sramovati pred Mojimi vsevidnimi očmi in se ne ukvarjajte z drugimi stvarmi!
  Če boste tako zgradili zidove Mojega nauka, svobodno in odkrito, da jih vsakdo lahko vidi, ste bolj upravičeni, da nosite in zaslužite naziv »prostozidar«, kakor tisti, ki samo z določenimi znaki rok in drugimi praznimi gestikulacijami drug drugemu kažejo svoje bratstvo!
  Torej sledite Mojemu nauku, in Jaz Sam bom prvi »prostozidar« in vaš predsednik (prestolni Mojster) in potem bomo v kratkem zgradili zaščitni zid resnice in ljubezni, ki ga ne bodo mogli uničiti niti časovni, niti elementarni, niti politični dogodki!
  To je za pojasnilo o prostozidarstvu in njegovih članih, kakšni naj bi v resnici bili; toda na žalost niso. In za danes dovolj o tem. Amen!

1 Potem bi bile merodajne večne Božje postave, ne pa menjajoči se človeški zakoni (pogansko rimski).
2 Glej Veliki Janezov Evangelij, VIII knjiga, pog.194. Gospodova posvetitev prostozidarjev kot in­terpretacija druge zapovedi ljubezni do bližnjega kakor tudi kot protiutež duhovnikom, predstavnikom prve zapovedi.

Gottfried Mayerhofer